Do góry

Dodatki Przepis na:

Wędzony schab wieprzowy.

Wędzony schab wieprzowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18422

Dodano:

Odsłon: 9257

Wędzony metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, wieprzowy schab bez kości. Idealna wędlina do kanapek.

Składniki

  • Surowiec:
  • schab bez kości 1 kg
  • Zalewa peklowa:
  • peklosól 80 g
  • cukier 10 g
  • woda 1 litr
  • Dodatki do zalewy peklowej:
  • połamane liście laurowe 10-12 liści
  • ziele angielskie 20 ziaren
  • czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 5 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy peklosól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zimną solanką zalewamy mięso w pojemniku. Mięso musi być całkowicie zalane. Peklujemy 4 dni.

  2. Osuszanie:

    Po okresie peklowania osznurowujemy mięso i wieszamy na kiju. Osuszamy przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w pokojowej temperaturze. Mięso musi być suche. Można też osuszyć w piekarniku w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez około 2 godziny z termoobiegiem przy lekko uchylonej klapie.

  3. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie.

  4. Studzenie:

    Uwędzony schab wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.

  5. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń