Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez tej zupy Wielkanoc nie może się odbyć. Żurek staropolski jest przepyszny, sycący, jednoznacznie kojarzy się z rodzinnym świętowaniem. Podawany z białą kiełbasą i jajkami na twardo właśnie podczas świąt smakuje naprawdę wyjątkowo. Każda gospodyni wie, że podstawą jest odpowiednio przygotowany zakwas na żurek. Co to takiego? Chodzi o mieszankę, której składnikami są mąka żytnia, woda, czosnek i przyprawy.
Bez wątpienia to właśnie ta niepozorna mieszanka ma ogromne znaczenie. Zakwas na żurek to podstawa wielkanocnej potrawy, którą tak wiele osób zajada ze smakiem. Można oczywiście kupić gotowy, ale wiele osób ceni sobie domowe przepisy i zastanawia się nad tym, jak zrobić zakwas na żurek. Rzeczywiście, warto każdy element zupy przygotować samodzielnie, wtedy efekt będzie najlepszy. Tym bardziej, że przepis na dobry zakwas na żurek jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy.
Szybki zakwas na żurek przygotujesz zaledwie w kilku krokach. Przygotuj słoik, do któego przesypiesz mąkę oraz dolejesz wody - istotne jest dokładne wymieszanie, tak, aby nie było grudek. Dodaj także obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie - w proporcjach takich, jakie proponujemy. Mieszasz, przykrywasz gazą i odstawiasz na pięć dni w ciepłe miejsce, po tym czasie masz gotowy zakwas na żurek. Czy mieszać go codziennie? Jak najbardziej.
Kolejną kwestią jest to, jak przechowywać zakwas na żurek. Gotowy przelej do umytej butelki i włóż do lodówki. Może tam stać nawet przez dwa tygodnie. Twój żurek wielkanocny będzie przepysznym rozpoczęciem świątecznego śniadania. Później śmiało można sięgać po jajka, mięso czy mazurka.
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 618
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9392
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 618
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9392
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 81
Składniki
Mąkę przesyp do słoika. Dodaj do niej wodę i dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek.
Ząbki czosnku obierz i delikatnie spłaszcz nożem. Wrzuć do słoika wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Ponownie wszystko wymieszaj.
Słoik przykryj gazą i odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce. Pamiętając, aby codziennie przemieszać zawartość.
Gotowy zakwas przelej do butelki i przechowuj w lodówce.