Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy je podano. Są smaczne, kruche i chrupiące, a przy tym ładnie sie prezentują.
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 271
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 271
Składniki
Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z zimną wodą, aby nie sczerniały. Wyjmujemy po jednym i kroimy je w cienkie paski, ale nie do końca, tak, aby ziemniak trzymał się razem. (potrzebny jest ostry nóż i duża łyżka, na której umieszczamy ziemniaki, wtedy krojenie pasków jest łatwiejsze, ponieważ łyżka chroni przed przecięciem plasterka do końca Oliwę łączymy z rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki układamy na blasze i przy użyciu silikonowego pędzla smarujemy je oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika na 30 minut, jednocześnie zmniejszamy temperaturę do 180°C. Po pół godzinie wysuwamy blachę, posypujemy ziemniaki solą i pieprzem, smarujemy jeszcze raz resztką oliwy, zmniejszamy temperaturę do 150°C, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są już gotowe i serwujemy. Można je posypać szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Jajka przepiórcze na różowo
Dodatki
Sos chrzanowy wykwintny
Dodatki
Chrupiący sos do jajek , mięsa i wędliny
Dodatki
Ćwikła
Jajka przepiórcze na różowo
Jajka w święta wielkanocne swoje zaszczytne, pierwsze miejsce zajmują, w wiel...
Odsłon: 18
Sos chrzanowy wykwintny
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 63