Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy je podano. Są smaczne, kruche i chrupiące, a przy tym ładnie sie prezentują.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1511
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8281
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 203
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4296
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1511
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8281
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 203
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4296
Składniki
Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z zimną wodą, aby nie sczerniały. Wyjmujemy po jednym i kroimy je w cienkie paski, ale nie do końca, tak, aby ziemniak trzymał się razem. (potrzebny jest ostry nóż i duża łyżka, na której umieszczamy ziemniaki, wtedy krojenie pasków jest łatwiejsze, ponieważ łyżka chroni przed przecięciem plasterka do końca Oliwę łączymy z rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki układamy na blasze i przy użyciu silikonowego pędzla smarujemy je oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika na 30 minut, jednocześnie zmniejszamy temperaturę do 180°C. Po pół godzinie wysuwamy blachę, posypujemy ziemniaki solą i pieprzem, smarujemy jeszcze raz resztką oliwy, zmniejszamy temperaturę do 150°C, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są już gotowe i serwujemy. Można je posypać szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem.