Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i delikatne, zaplatane bułeczki, idealne do kanapek, na poranne śniadanie. Polecam :)
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4534
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326987
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12183
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4534
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326987
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12183
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 9 równych części, z każdej części formujemy cienki wałeczek.
Wałeczek zapleciemy jakbyśmy chcieli go zawiązać, końcówkami oplatamy okrąg.
Tak uformowane bułeczki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.
Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut (grzałki góra-dół).
Pieczemy do momentu ładnie zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!