Do góry

Dodatki Przepis na:

Zaplatane, pszenne bułeczki z czarnuszką.

Zaplatane, pszenne bułeczki z czarnuszką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26204

Dodano:

Odsłon: 6522

Smaczne i delikatne, zaplatane bułeczki, idealne do kanapek, na poranne śniadanie. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna typ-650 70 dag
  • drożdże świeże 20 g
  • mleko 400 ml ciepłe
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • olej 7 łyżek
  • jajko 1 szt.
  • czarnuszka do posypania bułek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zaplatane, pszenne bułeczki z czarnuszką.

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  2. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  3. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.

  4. Ciasto dzielimy na 9 równych części, z każdej części formujemy cienki wałeczek.

  5. Wałeczek zapleciemy jakbyśmy chcieli go zawiązać, końcówkami oplatamy okrąg.

  6. Tak uformowane bułeczki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  7. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  8. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

  9. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut (grzałki góra-dół).

  10. Pieczemy do momentu ładnie zarumienienia się bułek.

  11. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  12. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 września 2017 Mariola, chyba będę u Ciebie zamawiał pieczywo i wędliny.
Super smakowicie to wszystko wygląda :)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń