Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super dodatek do zup. Żeberka nie da się nastrzykać, dlatego nakłuwam je stemplem do mięsa. Pekluję razem ze szynkami ok. 5-6 dni. Wędzę 5-6 godzin i parzę.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3618
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34201
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1478
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113638
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3618
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34201
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1478
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113638
Składniki
Przygotowanie: 1. Przygotować solankę peklującą: 0,5 l wody na kg mięsa + sól peklowa + przyprawy i zagotować 2. Żeberka ponakłuwać i włożyć do solanki 3. Odstawić w chłodne miejsce (max. 8 st. C) na 5-6 dni (peklowanie mokre) 4. Żeberka wyjąć i opłukać 7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę 2. Wędzić ok.5-6 h w temp. 40 st. C
Parzenie: 1. Zagotować wodę do 75 st. C 2. Włożyć żeberka i rozpocząć parzenie 3. Całkowity czas to 50min /kg mięsa (do 75 st. C wewnątrz mięsa)