Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 788
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 788
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Składniki
Owoce tarniny umyj, osącz, ponakłuwaj. Opłucz śliwki, rodzynkowym poobrywaj szypułki.
Wyparz 5 l gąsiorek. Włóż do niego tarninę, śliwki, rodzynki, kwiat głogu i goździki. Zalej spirytusem i szklanką przegotowanej wody. Szczelnie zamknij i odstw na miesiąc w ciepłe miejsce. Co 4-5 dni mocno potrząśnij gąsiorkiem.
Zlej nalewkę znad owoców, owoce odciśnij przez gęste płótno. Wyciśnięty płyn dodaj do nalewki. Całość kilkakrotnie przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy.
Wymieszaj 4 szklanki nalewki z wódką. Miód zagotuj z 1/2 szklanki wody, odszumuj, wystudź. Następnie wymieszaj z nalewką wstrząsając gąsiorkiem. Szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy.