Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Receptura na balsam jerozolimski powstała wiele lat temu w Zakonie Bonifratrów. Specyfik ten jest polecany w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych oraz przeziębienia, gdyż działa napotnie i przeciwgorączkowo. Dostępny w aptekach specyfik można przygotować samodzielnie – zobacz naszą domową wariację na temat balsamu jerozolimskiego.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
W dużym garnku umieść suszone kwiaty lipy, czarnego bzu i rumianku, a także ziele tymianku i korzeń prawoślazu. Zalej wodą i całość doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkiej mocy palnik przez około godzinę.
W trakcie gotowania część wody odparuje – możesz ją uzupełniać. Napar z ziół odstaw w chłodne i ciemne miejsce (po wystudzeniu możesz schować go do lodówki).
Następnego dnia ponownie zagotuj wodę z ziołami i odstaw do przestygnięcia. Gdy napar będzie już letni i nie poparzy Cię, odsącz przez gazę zioła. Koniecznie odciśnij resztkę ziół przez gazę – dzięki temu wydobędziesz z nich sporo cennych składników.
Odsączony napar wlej do garnka, dodaj cukier i miód – ciągle mieszając, podgrzewaj całość na niewielkiej mocy palnika aż do zagotowania całości. Wówczas dodaj do syropu klarowny (a więc przecedzony przez gazę) sok z cytryn lub kwas askorbinowy i dokładnie wymieszaj.
Gorący syrop wlewaj do niewielkich słoiczków lub butelek i zamykaj nakrętkami. Gdy przestygnie, sprawdź, czy wszystkie wieczka są „wciągnięte”, co jest oznaką szczelnego zamknięcia.
Balsam jerozolimski przechowuj w chłodnym miejscu, a po otwarciu słoika, trzymaj go w lodówce. Stosuj w stanach przeziębienia – w razie jakichkolwiek wątpliwości, nietypowych dolegliwości lub cierpienia na choroby przewlekłe, przed jego spożyciem skonsultuj się ze swoim lekarzem.