Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeby nie było nudno i aby nie marnować energii potrzebnej do fermentowania małej ilości pączków, za jednym zamachem powstała też herbatka z kwiatów dzikiej czereśni (wiśni ptasiej, trześni, Prunus avium). Takie herbatki można zrobić najczęściej w kwietniu, a czasem w maju, gdy nadchodzi późna i chłodna wiosna. W tym roku wysypało się wszystko na raz, więc trudno nadążyć ze zbieraniem i przetwarzaniem, a jeszcze trudniej – z opisywaniem. To kolejna herbatka do przygotowania za rok.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22708
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15076
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4816
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45193
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 698
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22708
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15076
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4816
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45193
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 698
Składniki
Świeżo zerwane kwiaty należy dość ciasno umieścić w słoiku.
Warto zebrać dużo surowca, bo podczas obróbki bardzo się kurczy!
Słoik wypełniony kwiatkami należy zakręcić i umieścić w piekarniku nagrzanym do około 40-50 stopni na przynajmniej 4 godziny.
Gdy poddane wilgotnej fermentacji kwiaty zmienią zapach i kolor - zaczną wyglądać mniej więcej tak:
Wówczas należy je wysypać ze słoika na blachę wyłożoną papierem i wysuszyć, również w ciepłym piekarniku.
Uwaga, podczas suszenia bardzo się kurczą - z całkiem sporego słoika uzyskałam iście degustacyjną porcję herbatki. To ta w słoiczku po prawej stronie. Teraz dojrzewa i czeka na degustację.