Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Herbata owocowa, źródło witamin, a zwłaszcza witaminy C, dobrze smakuje przez cały rok. Pyszna jest zarówno na gorąco, jak i na zimno, czyli po wystudzeniu. Ale na przednówku jest szczególnie potrzebna. Teraz, gdy wszyscy odczuwamy niedobór witamin, gdy tęsknimy za nowalijkami, gdy z zimnej wciąż jeszcze ziemi powoli i niechętnie wyłażą świeże zieleniny – mieszanka owoców zebranych i wysuszonych w poprzednim sezonie bardzo się przydaje. Do przygotowania herbatki można użyć właściwie dowolnych jadalnych owoców, warto też wzbogacić mieszankę dodatkiem kwiatów oraz prawdziwej herbaty liściastej. A wszystko po to, aby Twoja herbata owocowa nie smakowała jak kiepskiej jakości kompot. Wszystkie użyte owoce zostały przeze mnie wcześniej wysuszone (zazwyczaj poprzedniej jesieni). Można użyć owoców wysuszonych własnoręcznie albo kupić poszczególne składniki w sklepie zielarskim lub dobrze zaopatrzonej aptece.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1169
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 37
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1023
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1169
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 37
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1023
Składniki
Składniki zmieszaj w mniej/więcej równych proporcjach, bo nie jest to receptura lecznicza. Więc nic złego się nie stanie, jeśli czegoś dodasz więcej, a czegoś mniej. Bo Ci zabrakło albo nie lubisz, więc wolisz użyć mniej.
Suszone kwiaty hibiskusa są dość duże i przez to trudno się je miesza z pozostałymi składnikami, więc warto je trochę pokruszyć lub posiekać, choć to nie jest takie łatwe, bo strzelają spod noża
Opcjonalne przykładowe INNE składniki to: owoce czarnej jagody (borówki czernicy), poziomki, derenia, tarniny, czeremchy, dzikiej wiśni. Oraz suszone kwiaty czarnego bzu, jarzębiny, głogu, forsycji, stokrotki, robinii akacjowej, podbiału. Każdy z tych składników, dodany w niewielkiej ilości, będzie bezpieczny dla większości konsumentów. Wyjątek stanowią kobiety w ciąży oraz alergicy, którzy muszą dodawać składniki mieszanki ostrożnie i w wielkim skupieniu.
Gotowa herbata owocowa nadaje się do codziennego popijania dla smaku i zdrowotności. Jak parzyć herbatkę? Bardzo prosto – wystarczy użyć 1 łyżkę mieszanki na kubek/szklankę wody. Najlepiej będzie wsypać herbatkę do dzbanka i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Albo parzyć w specjalnym kubku z zaparzaczem z dziurkami i wieczkiem.
Przykryć i zostawić w spokoju na około 10 minut, a następnie przecedzić przez sitko do ulubionego kubka, filiżanki lub szklanki. Herbatka ma łagodny, lekko kwaskowy smak i nie jest ani trochę gorzka, więc nie trzeba jej słodzić.
Dodaj jednak łyżeczkę miodu, dowolnego syropu lub plasterek cytryny, jeśli lubisz.