Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Próbowaliście kiedyś herbaty parzonej na zimno? Podobnie jak w przypadku kawy, herbata zaparzona w ten sposób zaskakuje delikatnym, ale bogatym smakiem. Taki napój ma także mniej kofeiny i więcej oksydantów niż herbata parzona na gorąco. W lecie szczególnie warto ją wypróbować, bo jest bardzo orzeźwiająca!
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 244
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 98
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4558
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 175
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 116
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 244
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 98
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4558
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 175
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 116
Składniki
Na zimno można parzyć każdy rodzaj herbaty. Najlepiej, aby miała duże, ale nie zwinięte liście. Mnie najbardziej smakuje zielona - na zdjęciu jest właśnie zielona z dodatkiem płatków róży i opuncji figowej. Woda - najlepiej użyć przegotowanej, ostudzonej, lub przynajmniej przefiltrowanej. Dzięki temu unikniemy brzydkiego osadu. 2-3 łyżki herbaty zalewamy ostudzoną wodą i wkładamy do lodówki. Czas parzenia, czy raczej macerowania, zależy od rodzaju herbaty i naszych preferencji. Teoretycznie maceracja powinna trwać 6-12 godzin. Herbaty czarne wymagają mniej czasu niż zielone i białe. Ja moje napary zostawiam w lodówce zazwyczaj na 6-7 godzin i otrzymuję lekki napój bez goryczki, Po parzeniu na zimno herbatę przecedzamy. Podajemy ją samodzielnie, z kostkami lodu lub z ulubionymi dodatkami.