Napoje Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22233
Dodano: 21.03.2008
Odsłon: 11583
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Owoce wypłucz, osącz i przełóż do wyparzonego gąsiorka lub dużego słoja, dodaj cukier, zalej wódką. Gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie co 2-3 dni silnie potrząsać gąsiorkiem. 2. Następnie zlej płyn znad owoców do wyparzonej butelki i odstaw na kolejne 2 tygodnie do sklarowania, a po upływie tego czasu ściągnj nalewkę znad osadu (najlepiej gumową rurką). Osad przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy lub lejek wyłożony watą kilkakrotnie owi niętą jałową gazą. Otrzymany płyn dodaj do nalewki. 3. Całość szczelnie zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące. Dopiero po tym czasie jałowcówka nabiera smaku. Czas oczekiwania: 5 miesięcy
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

SzaryWilk 08 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Robiłem i polecam :)smakuje oczywiście jak gin lubuski. Robiłem wielokrotnie eksperyment na znajomych. Dwa drinki: jeden z domowym ginem a drugi z kupnym. Smak identyczny i nikt nawet nie próbował zgadywać.0 Kto głosował? | Odpowiedz