Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego, po prostu domowe piwo, super zdrowy napój w upalne dni.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9692
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5067
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 46
Dziś do pracy.
Odsłon: 670
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9692
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5067
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 46
Dziś do pracy.
Odsłon: 670
Składniki
1. Chleb do przygotowania kwasu musi być całkowicie naturalny - czyli upieczony na zakwasie żytnim bez żadnych chemicznych dodatków. 2. Czerstwy chleb kroimy na kromki, podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 4 minuty, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru i będzie lekko przypalony na brzegach. 3. Podpieczony chleb i szyszki chmielu wkładamy do dużego naczynia, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka godzin. Całkowicie wystudzony płyn przecedzamy przez gazę umieszczoną na sitku, dodajemy cukier, roztarte z cukrem droższe oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. 4. Kwas przelewamy do butelek (do 3/4 pojemności butelki) musi być miejsce na wytworzony gaz, butelki zamykamy szczelnie i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia, najlepiej w pozycji leżącej. Jest dobry do picia już po 2-3 dniach. Można go przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętych butelkach. Najlepiej jest nastawiać w kanach na mleko 10-15 litrów (z kranikiem).