Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś czas na kolejny przepis na likier z jeżyn, zwanych w moim regionie Polski czernicami.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37378
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37378
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Jeżyny zalewamy w słoju wódką, zakręcamy i odstawiamy na 3 - 4 dni na parapet okienny
Następnie wódkę zlewamy do innego słoika i odstawiamy, a jeżyny zasypujemy cukrem i znów odstawiamy na parapet na ok 5 - 6 dni, aż cukier się rozpuści. Codziennie wstrząsamy słoikiem z jeżynami i cukrem
Następnie odcedzamy płyn, a jeżyny odciskamy jeszcze dodatkowo na gęstym sicie lub przez gazę
Powstały płyn z cukrem łączymy z wcześniej zlaną wódką i odstawiamy na 3 miesiące do spiżarni
Po tym czasie alkohol dokładnie filtrujemy ( przez kilkakrotnie złożoną gazę lub przez filtr do kawy ) i zlewamy do butelek