Do góry

Napoje Przepis na:

Likier z jeżyn

Likier z jeżyn

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 3393

Dodano:

Odsłon: 748

Dziś czas na kolejny przepis na likier z jeżyn, zwanych w moim regionie Polski czernicami.

Składniki

  • 1 kg jeżyn
  • 1 litr wódki
  • 600 g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Likier z jeżyn

Przygotowanie

  1. Jeżyny zalewamy w słoju wódką, zakręcamy i odstawiamy na 3 - 4 dni na parapet okienny

  2. Następnie wódkę zlewamy do innego słoika i odstawiamy, a jeżyny zasypujemy cukrem i znów odstawiamy na parapet na ok 5 - 6 dni, aż cukier się rozpuści. Codziennie wstrząsamy słoikiem z jeżynami i cukrem

  3. Następnie odcedzamy płyn, a jeżyny odciskamy jeszcze dodatkowo na gęstym sicie lub przez gazę

  4. Powstały płyn z cukrem łączymy z wcześniej zlaną wódką i odstawiamy na 3 miesiące do spiżarni

  5. Po tym czasie alkohol dokładnie filtrujemy ( przez kilkakrotnie złożoną gazę lub przez filtr do kawy ) i zlewamy do butelek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń