Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś czas na kolejny przepis na likier z jeżyn, zwanych w moim regionie Polski czernicami.
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 301
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 2945
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 18
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 143
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 301
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 2945
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 18
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 143
Składniki
Jeżyny zalewamy w słoju wódką, zakręcamy i odstawiamy na 3 - 4 dni na parapet okienny
Następnie wódkę zlewamy do innego słoika i odstawiamy, a jeżyny zasypujemy cukrem i znów odstawiamy na parapet na ok 5 - 6 dni, aż cukier się rozpuści. Codziennie wstrząsamy słoikiem z jeżynami i cukrem
Następnie odcedzamy płyn, a jeżyny odciskamy jeszcze dodatkowo na gęstym sicie lub przez gazę
Powstały płyn z cukrem łączymy z wcześniej zlaną wódką i odstawiamy na 3 miesiące do spiżarni
Po tym czasie alkohol dokładnie filtrujemy ( przez kilkakrotnie złożoną gazę lub przez filtr do kawy ) i zlewamy do butelek