Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś czas na kolejny przepis na likier z jeżyn, zwanych w moim regionie Polski czernicami.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13107
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2485
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3627
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4530
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13107
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2485
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3627
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4530
Składniki
Jeżyny zalewamy w słoju wódką, zakręcamy i odstawiamy na 3 - 4 dni na parapet okienny
Następnie wódkę zlewamy do innego słoika i odstawiamy, a jeżyny zasypujemy cukrem i znów odstawiamy na parapet na ok 5 - 6 dni, aż cukier się rozpuści. Codziennie wstrząsamy słoikiem z jeżynami i cukrem
Następnie odcedzamy płyn, a jeżyny odciskamy jeszcze dodatkowo na gęstym sicie lub przez gazę
Powstały płyn z cukrem łączymy z wcześniej zlaną wódką i odstawiamy na 3 miesiące do spiżarni
Po tym czasie alkohol dokładnie filtrujemy ( przez kilkakrotnie złożoną gazę lub przez filtr do kawy ) i zlewamy do butelek