Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś czas na kolejny przepis na likier z jeżyn, zwanych w moim regionie Polski czernicami.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 274
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5026
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4859
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44943
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 575
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 274
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5026
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4859
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44943
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 575
Składniki
Jeżyny zalewamy w słoju wódką, zakręcamy i odstawiamy na 3 - 4 dni na parapet okienny
Następnie wódkę zlewamy do innego słoika i odstawiamy, a jeżyny zasypujemy cukrem i znów odstawiamy na parapet na ok 5 - 6 dni, aż cukier się rozpuści. Codziennie wstrząsamy słoikiem z jeżynami i cukrem
Następnie odcedzamy płyn, a jeżyny odciskamy jeszcze dodatkowo na gęstym sicie lub przez gazę
Powstały płyn z cukrem łączymy z wcześniej zlaną wódką i odstawiamy na 3 miesiące do spiżarni
Po tym czasie alkohol dokładnie filtrujemy ( przez kilkakrotnie złożoną gazę lub przez filtr do kawy ) i zlewamy do butelek