Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka cynamonowa może pomóc ci w niestrawności oraz problemach z układem pokarmowym. Sprawdzi się podczas okresu jesienno-zimowego jako rozgrzewający alkohol. Mówi się także wiele o działaniu przeciwbakteryjnym. Wystarczy pół kieliszka, aby cieszyć się z drogocennych właściwości nalewki. W dodatku cynamonówka ma piękny brązowy odcień. Możesz ją wręczyć komuś bliskiemu w ramach własnoręcznie przygotowanego prezentu.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 200
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 200
Składniki
Laskę cynamonu zetrzyj na tarce albo użyj do tego moździerza. Możesz też podzielić ją na mniejsze kawałki. Przygotuj w ten sam sposób goździki.
Przygotuj duży słoik, suchy i wyparzony. Wrzuć mniejsze kawałki laski cynamonu, a także pozostałe przyprawy.
Zasyp całość cukrem brązowym.
Zalej zawartość słoika spirytusem.
Teraz odstaw słoik z nalewką w ciepłe miejsce, np. na nasłoneczniony parapet. Odczekaj 2-3 tygodnie. W pierwszym tygodniu codziennie mieszaj składniki, aby się połączyły. W kolejnym czasie możesz to robić co 3-4 dni. Chodzi o to, aby cukier się rozpuścił.
Po kilku tygodniach przyszedł czas na filtrowanie. Przyda ci się do tego bibuła, podwójna gaza albo filtr do kawy.
Przelej klarowną nalewkę do mniejszych butelek, aby ją poporcjować.
Przechowuj około 2-3 miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.