Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na nalewkę z mniszka lekarskiego. Nalewka jest szybka do wykonania, lecz aby dobrze działała musi dojrzeć. Wykazuje wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych. Napój można przygotować na spirytusie, jak i na wódce. Niektórzy przygotowują również z wina. Ja wykonałem ją na spirytusie z kwiatów.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1067
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 70
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1067
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 70
Składniki
Przygotowujemy odpowiedniej wielkości naczynie szklane. 130 sztuk kwiatków mniszka, oczyszczone, ale niepłukane kwiaty, pozbawione części zielonej, same płatki kwiatowe, zalewamy 1 litrem spirytusu, 1/2 l wody i sokiem z połowy cytryny lub 4 plasterki i odstawiamy na 1 miesiac. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki stołowe miodu, 1,75 l przegotowanej, wystudzonej wody. Odstawiamy do wyklarowania na 1 miesiąc. Nastepnie rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesiecy. Po tym okresie jest zdatna do spożycia. Największym sekretem każdej doskonałej nalewki jest jednak jej długi okres leżakowania. Uwagi: Po nalewkę należy sięgać w miarę potrzeby. Profilaktycznie zaleca się łyżkę stołową dziennie, zaś leczniczo 2 łyżki stołowe, 3 razy dziennie.