Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele przepisów na nalewkę z mniszka lekarskiego. Nalewka jest szybka do wykonania, lecz aby dobrze działała musi dojrzeć. Wykazuje wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych. Napój można przygotować na spirytusie, jak i na wódce. Niektórzy przygotowują również z wina. Ja wykonałem ją na spirytusie z kwiatów.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5025
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5795
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18948
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7321
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30960
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5025
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5795
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18948
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7321
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30960
Składniki
Przygotowujemy odpowiedniej wielkości naczynie szklane. 130 sztuk kwiatków mniszka, oczyszczone, ale niepłukane kwiaty, pozbawione części zielonej, same płatki kwiatowe, zalewamy 1 litrem spirytusu, 1/2 l wody i sokiem z połowy cytryny lub 4 plasterki i odstawiamy na 1 miesiac. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki stołowe miodu, 1,75 l przegotowanej, wystudzonej wody. Odstawiamy do wyklarowania na 1 miesiąc. Nastepnie rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesiecy. Po tym okresie jest zdatna do spożycia. Największym sekretem każdej doskonałej nalewki jest jednak jej długi okres leżakowania. Uwagi: Po nalewkę należy sięgać w miarę potrzeby. Profilaktycznie zaleca się łyżkę stołową dziennie, zaś leczniczo 2 łyżki stołowe, 3 razy dziennie.