Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka malinowa:

Nalewka malinowa:

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3726

Dodano:

Odsłon: 170

Nalewki powinny być spożywane w niewielkich ilościach. Wzmacniają, rozgrzewają i rozszerzają naczynia krwionośne. Moja ma 3 lata i zrobiła się z niej galaretka.

Składniki

  • 1,5 kg świeżych malin (u mnie z własnego ogrodu)
  • "ubita" szklanka liści z malin
  • 1/2 kg cukru (można dać mniej lub więcej)
  • 1 litr spirytusu
  • 1/2 litra przegotowanej, letniej wody
> 6 os. 30 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Nalewka malinowa:

Przygotowanie


  1. Maliny dokładnie przebrać i usunąć szypułki. Ja nie myję owoców bo pochodzą z mojego ogródka. Podczas płukania by zmiękły i straciły część koloru i aromatu.
    Owoce i liście wrzucić do 5-litrowego słoja. Przegotowaną , letnią wodę zmieszać z wódką i spirytusem. Zalać maliny.
    Słojem raczej nie należy potrząsać , bo owoce są bardzo delikatne.
    Po 3 tygodniach zlać alkohol a owoce i liście zasypać cukrem.Teraz słojem można wstrząsać by cukier dokładnie oblepił owoce.
    Słój ustawiamy na 7 dni na słonecznym parapecie. Cukier się rozpuści a maliny puszczą jeszcze sok.
    Zlewamy powstały sok i mieszamy z alkoholem.
    Rozlewamy do butelek, ustawiamy w suchym, ciemnym miejscu i czekamy pół roku by nalewka nabrała mocy i aromatu
    Moja się "zawieruszyła" i nabierała mocy przez 3 lata.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 lutego O jakie pychoty...łyżeczką bym zjadała,tylko efekt końcowy nie ciekawy hihi:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń