Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewki powinny być spożywane w niewielkich ilościach. Wzmacniają, rozgrzewają i rozszerzają naczynia krwionośne. Moja ma 3 lata i zrobiła się z niej galaretka.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Maliny dokładnie przebrać i usunąć szypułki. Ja nie myję owoców bo pochodzą z mojego ogródka. Podczas płukania by zmiękły i straciły część koloru i aromatu. Owoce i liście wrzucić do 5-litrowego słoja. Przegotowaną , letnią wodę zmieszać z wódką i spirytusem. Zalać maliny. Słojem raczej nie należy potrząsać , bo owoce są bardzo delikatne. Po 3 tygodniach zlać alkohol a owoce i liście zasypać cukrem.Teraz słojem można wstrząsać by cukier dokładnie oblepił owoce. Słój ustawiamy na 7 dni na słonecznym parapecie. Cukier się rozpuści a maliny puszczą jeszcze sok. Zlewamy powstały sok i mieszamy z alkoholem. Rozlewamy do butelek, ustawiamy w suchym, ciemnym miejscu i czekamy pół roku by nalewka nabrała mocy i aromatu Moja się "zawieruszyła" i nabierała mocy przez 3 lata.