Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca, lekko kwaskowa, o delikatnym aromacie, nalewka z czerwonej porzeczki. Nalewki z owocu białej jak i czerwonej porzeczki, na swą delikatność, nie powinny macerować się dłużej niż 14 dni. Poddawanie dłuższej maceracji powoduje wydzielanie się z pestek owocu cierpkiego smaku.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 38
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 38
Składniki
Wymyte owoce umieszczamy w 3 litrowym słoju, zalewamy alkoholem. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy do maceracji na okres 2 tygodni w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Od czasu do czasu musimy zamieszać słojem. Po upływie 2 tygodni zlewamy wytrawny nalew, owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Codziennie mieszamy słojem żeby rozpuścił się całkowicie cukier. Po upływie 7 dni zlewamy nalew słodki przez kilka warstw gazy, odciskamy nalew z owoców. Łączymy nalew wytrawny z wcześniej zlanym z nalewem słodkim. Nalewkę wlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce. Po 6 miesiącach nalewka sklaruje się, musimy delikatnie zlać ją z butelek, nie naruszając osadu jaki powstał na dnie butelek i wlać ponownie do czystych butelek. Ja podczas dłuższego dojrzewania kilka razy zlewam delikatnie nalewkę, gdyż po jakimś czasie ponownie troszkę osadu powstanie. Nalewka jest najsmaczniejsza minimum po roku dojrzewania, podana schłodzona. Smacznego !!!