Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna, pyszna i zdrowa, krótko mówiąc!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 850
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5833
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9660
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 850
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5833
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9660
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Składniki
Przede wszystkim trzeba znaleźć i rozpoznać czeremchę, a następnie zebrać jej dojrzałe owoce. Czeremcha zaczyna dojrzewać mniej więcej w połowie sierpnia i - jeśli nie zjedzą jej ptaki - wisi na drzewach jeszcze we wrześniu.
Owoce czeremchy przebrałam, usunęłam ogonki i odrzuciłam niedojrzałe sztuki. Włożyłam je do słoja, wsypałam cukier i całość wymieszałam tak, by cukier oblepił owoce. Odstawiłam na godzinę.
Po upływie godziny czeremchę zalałam alkoholem. Słój zakręciłam i odstawiłam w ciepłe, ciemne miejsce na 2 miesiące. Od czasu do czasu warto słojem delikatnie wstrząsnąć.
Po wspomnianych dwóch miesiącach owoce odsączę, a gotową nalewkę przecedzę przez filtr do mleka (można też przez kilkukrotnie złożoną gazę lub ręczniczek jednorazowy). Czeremchówkę rozleję do butelek i odstawię w chłodne miejsce do dojrzenia, przynajmniej na pół roku. O właściwościach zdrowotnych czeremchy można poczytać na blogu.