Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna, pyszna i zdrowa, krótko mówiąc!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Przede wszystkim trzeba znaleźć i rozpoznać czeremchę, a następnie zebrać jej dojrzałe owoce. Czeremcha zaczyna dojrzewać mniej więcej w połowie sierpnia i - jeśli nie zjedzą jej ptaki - wisi na drzewach jeszcze we wrześniu.
Owoce czeremchy przebrałam, usunęłam ogonki i odrzuciłam niedojrzałe sztuki. Włożyłam je do słoja, wsypałam cukier i całość wymieszałam tak, by cukier oblepił owoce. Odstawiłam na godzinę.
Po upływie godziny czeremchę zalałam alkoholem. Słój zakręciłam i odstawiłam w ciepłe, ciemne miejsce na 2 miesiące. Od czasu do czasu warto słojem delikatnie wstrząsnąć.
Po wspomnianych dwóch miesiącach owoce odsączę, a gotową nalewkę przecedzę przez filtr do mleka (można też przez kilkukrotnie złożoną gazę lub ręczniczek jednorazowy). Czeremchówkę rozleję do butelek i odstawię w chłodne miejsce do dojrzenia, przynajmniej na pół roku. O właściwościach zdrowotnych czeremchy można poczytać na blogu.