Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z owoców czeremchy

Nalewka z owoców czeremchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 4648

Dodano:

Odsłon: 10344

Piękna, pyszna i zdrowa, krótko mówiąc!

Składniki

  • owoce czeremchy - 1 kg
  • cukier - 400 g
  • wódka 40% - 700 ml
  • spirytus 96% - 300 ml
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nalewka z owoców czeremchy

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim trzeba znaleźć i rozpoznać czeremchę, a następnie zebrać jej dojrzałe owoce. Czeremcha zaczyna dojrzewać mniej więcej w połowie sierpnia i - jeśli nie zjedzą jej ptaki - wisi na drzewach jeszcze we wrześniu.

  2. Owoce czeremchy przebrałam, usunęłam ogonki i odrzuciłam niedojrzałe sztuki. Włożyłam je do słoja, wsypałam cukier i całość wymieszałam tak, by cukier oblepił owoce. Odstawiłam na godzinę.

  3. Po upływie godziny czeremchę zalałam alkoholem. Słój zakręciłam i odstawiłam w ciepłe, ciemne miejsce na 2 miesiące. Od czasu do czasu warto słojem delikatnie wstrząsnąć.

  4. Po wspomnianych dwóch miesiącach owoce odsączę, a gotową nalewkę przecedzę przez filtr do mleka (można też przez kilkukrotnie złożoną gazę lub ręczniczek jednorazowy). Czeremchówkę rozleję do butelek i odstawię w chłodne miejsce do dojrzenia, przynajmniej na pół roku.
    O właściwościach zdrowotnych czeremchy można poczytać na blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń