Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonale łagodzi stres, dolegliwości żołądkowe, wspiera w walce z bezsennością. Nalewka z szyszek chmielu ma wiele dobroczynnych właściwości. Warto ją przygotować i mieć w domu na podorędziu.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24837
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 83
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1301
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24837
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 83
Składniki
Zbierz dojrzałe szyszki chmielu. Najlepiej zrobić to pod koniec sierpnia bądź na początku września. Jak rozpoznać, czy szyszki chmielu nadają się już do zbioru? Zwróć uwagę na ich kolor. Jeśli przestają być jasnozielone, a stają się brązowe i zaczynają się otwierać, to jest to najwyższa pora na ich zbiór. Pamiętaj, by szyszki chmielu zbierać w rękawiczkach, ponieważ zostawiają na dłoniach gorzką żywicę, którą trudno zmyć. Zebrane i oczyszczone szyszki chmielu wsyp do dużego słoika, zalej spirytusem i zakręć. Odstaw w ciemne miejsce na 14 dni. Codziennie wstrząsaj zawartością i odkręcaj na chwilę wieczko słoika.
Gdy miną dwa tygodnie, przefiltruj nalewkę. Do filtracji użyj gazę (kilka warstw) lub wykorzystaj filtry do kawy. Polecamy szczególnie to drugie rozwiązanie, gdyż tak filtrowana nalewka jest bardzo klarowna. Przefiltrowaną nalewkę z szyszek chmielu przelej do butelek i zakorkuj. Odstaw w suche, chłodne i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie, aby dojrzała. Jeśli zamierzasz pić nalewkę w celu złagodzenia napięcia i stresu, to zalecamy spożywanie 1 łyżeczki trunku trzy razy dziennie.