Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z winogron można przygotować nie tylko wino, ale także inne rodzaje alkoholu. Mając do dyspozycji niewielką ilość owoców, to właśnie aromatyczna i pachnąca nalewka z winogron świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów czy herbaty – szczególnie zimą. Taką nalewką można podejmować gości i zaserwować ją podczas ważnych wydarzeń rodzinnych. Dodatek cytryny i wanilii idealnie komponuje się ze słodyczą owoców.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2892
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2892
Składniki
Zagotuj wodę z cukrem i pozwól jej gotować się przez kilka minut. Odstaw do ostudzenia. Umyj cytrynę i obierz ją ze skórki, pozostawiając białe błony, które nadadzą nalewce ciekawej goryczki. Winogrona umyj i osusz. Zerwij je z gałązek. Cytrynę, wanilię i winogrona włóż do gąsiora lub słoika przeznaczonego do przygotowywania nalewek. Naczynie powinno mieć ok. 3 litrów pojemności.
Zalej składniki chłodnym już syropem cukrowym. Dodaj wódkę. Naczynie szczelnie zamknij i energicznie nim wstrząśnij. Nalewkę z winogron umieść w ciemnym, ciepłym miejscu i pozostaw ją na tydzień.
Po tym czasie wstrząśnij naczyniem ponownie przez 2 minuty i odstaw na kolejne 3-4 tygodnie. Nalewkę odcedź najpierw przez durszlak, a następnie przez gazę. Płyn powinien być klarowny. Przelej nalewkę do czystych butelek i zakręć. Przechowuj alkohol w chłodnym, ciemnym miejscu.