Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z winogron można przygotować nie tylko wino, ale także inne rodzaje alkoholu. Mając do dyspozycji niewielką ilość owoców, to właśnie aromatyczna i pachnąca nalewka z winogron świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów czy herbaty – szczególnie zimą. Taką nalewką można podejmować gości i zaserwować ją podczas ważnych wydarzeń rodzinnych. Dodatek cytryny i wanilii idealnie komponuje się ze słodyczą owoców.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 665
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2812
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 927
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14558
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 665
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2812
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 927
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14558
Składniki
Zagotuj wodę z cukrem i pozwól jej gotować się przez kilka minut. Odstaw do ostudzenia. Umyj cytrynę i obierz ją ze skórki, pozostawiając białe błony, które nadadzą nalewce ciekawej goryczki. Winogrona umyj i osusz. Zerwij je z gałązek. Cytrynę, wanilię i winogrona włóż do gąsiora lub słoika przeznaczonego do przygotowywania nalewek. Naczynie powinno mieć ok. 3 litrów pojemności.
Zalej składniki chłodnym już syropem cukrowym. Dodaj wódkę. Naczynie szczelnie zamknij i energicznie nim wstrząśnij. Nalewkę z winogron umieść w ciemnym, ciepłym miejscu i pozostaw ją na tydzień.
Po tym czasie wstrząśnij naczyniem ponownie przez 2 minuty i odstaw na kolejne 3-4 tygodnie. Nalewkę odcedź najpierw przez durszlak, a następnie przez gazę. Płyn powinien być klarowny. Przelej nalewkę do czystych butelek i zakręć. Przechowuj alkohol w chłodnym, ciemnym miejscu.