Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z pigwy możemy dodawać zimą do herbaty, albo wykorzystać do przygotowania napojów lub deserów. Ja zrobiłem z 6 kg pigwy, wyszło mi 10 słoiczków o pojemności 310 ml.
duży słój lub garnek, ostry nóż, deska do krojenia, łyżka, waga kuchenna, gaza lub gęste sitko, lejek, słoiczki
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3687
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34206
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1522
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113642
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3687
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34206
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1522
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113642
Składniki
Pigwę umyj, osusz. Pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Pokrojoną pigwę wsyp do czystego garnka lub dużego słoja, dodaj cukier oraz połamany na mniejsze kawałki cynamon.
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ubij ręką . Odstaw pod przykryciem w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 24 - 48 godzin. Od czasu do czasu wymieszaj łyżką .
Po tym czasie wsyp pigwę razem z sokiem do sokownika. Do sokownika wlej wodę , postaw na małym ogniu na około 1,5 godziny. W tym czasie pigwa puści jeszcze trochę soku.
Następnie otrzymany sok przecedź przez gęste sitko, rozlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 15 - 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Smacznego !