Do góry

Napoje Przepis na:

Wino z malin

Wino z malin

Autor:

Przepisów i artykułów: 895 Ocena: 18172

Dodano:

Odsłon: 1255

Aromat tego wina jest niesamowity. Przepis jest bardzo uproszczony, więc każdy sobie poradzi.

Składniki

  • maliny ile kto chce
  • proporcja: 10 kg owoców, 4 l wody, 2 kg cukru
  • Drożdże winiarskie
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wino z malin

Przygotowanie

  1. To już drugie wino z malin, które nastawiam w tym roku, tym razem mniejsza porcja.
    Miałam 5-6 l malin- czyli około 2,5 kg owoców.
    Wino w kieliszku jest jeszcze mętne, ponieważ jest przed zlaniem z nad osadu.

  2. Najlepiej w dniu nastawienia jest założyć kartkę w notesie i notować ilości i daty dodawania cukru.
    Miałam 2,5 kg owoców, więc w sumie powinnam dodać 1 l wody i 0,5 kg cukru. Za pierwszym razem dodaje się połowę wody i cukru.
    Maliny zmalaksowałam razem z wodą i cukrem.

  3. Rozrobiłam drożdże winiarskie według przepisu na opakowaniu- rozrobiłam je w wodzie o temperaturze 30 C i poczekałam 15 minut. Dodałam je do malin.
    Maliny powinny postać do maksymalnie tygodnia. Niby trzeba je mieszać, ale mnie nigdy nie ma i ich nie mieszam.
    Po tygodniu odciska się sok przez tetrę. Przelewa do balonu i zakłada rurkę fermentacyjną. Po następnym tygodniu można dodać 1/4 proporcji cukru i wody.
    Najlepiej jest patrzeć czy wino bombluje. Jeśli fermentacja słabnie można po około dwóch tygodniach dodać ostatnią 1/4 proporcji cukru i wody. Po tym czasie można sprawdzić smak, jeśli jest przeraźliwie kwaśne można zwiększyć ilość cukru, jeśli odpowiednie, można poczekać, aż fermentacja trochę się uspokoi. Wino się zlewa z nad osadu- lub nie.
    Jest to wino to szybkiego spożycia- przed zimą.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 września No świetne winko ,aromatyczne ,ja sie nie pisze na robienie po prostu nie umiem hihi Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 września Dawaj po 0,5, a potem jakoś sobie poradzimy ;p

Też "coś" podobnego robimy i jest super. Oby tylko nie przesadzić ze spożywaniem ;p
Odpowiedzi: 7 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń