Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat tego wina jest niesamowity. Przepis jest bardzo uproszczony, więc każdy sobie poradzi.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Składniki
To już drugie wino z malin, które nastawiam w tym roku, tym razem mniejsza porcja. Miałam 5-6 l malin- czyli około 2,5 kg owoców. Wino w kieliszku jest jeszcze mętne, ponieważ jest przed zlaniem z nad osadu.
Najlepiej w dniu nastawienia jest założyć kartkę w notesie i notować ilości i daty dodawania cukru. Miałam 2,5 kg owoców, więc w sumie powinnam dodać 1 l wody i 0,5 kg cukru. Za pierwszym razem dodaje się połowę wody i cukru. Maliny zmalaksowałam razem z wodą i cukrem.
Rozrobiłam drożdże winiarskie według przepisu na opakowaniu- rozrobiłam je w wodzie o temperaturze 30 C i poczekałam 15 minut. Dodałam je do malin. Maliny powinny postać do maksymalnie tygodnia. Niby trzeba je mieszać, ale mnie nigdy nie ma i ich nie mieszam. Po tygodniu odciska się sok przez tetrę. Przelewa do balonu i zakłada rurkę fermentacyjną. Po następnym tygodniu można dodać 1/4 proporcji cukru i wody. Najlepiej jest patrzeć czy wino bombluje. Jeśli fermentacja słabnie można po około dwóch tygodniach dodać ostatnią 1/4 proporcji cukru i wody. Po tym czasie można sprawdzić smak, jeśli jest przeraźliwie kwaśne można zwiększyć ilość cukru, jeśli odpowiednie, można poczekać, aż fermentacja trochę się uspokoi. Wino się zlewa z nad osadu- lub nie. Jest to wino to szybkiego spożycia- przed zimą.
Smacznego :)