Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie każdy wie, że niektóre wiosenne kwiaty można zebrać i zaparzyć z nich herbatkę. Kwiaty mogą być zaparzane na świeżo, tuż po zebraniu. Można je też suszyć w zacienionym miejscu, aby później dodawać do mieszanek herbacianych. No i wreszcie można je utleniać, a przynajmniej można to zrobić z większością wiosennych surowców. Różne utleniane herbatki, dawniej nazywane fermentowanymi, znajdziesz we wpisie na blogu. A ja poszłam któregoś kwietniowego dnia do ogrodu i zebrałam to, co akurat kwitło najobficiej i wyglądało najpiękniej. Tym sposobem w moim koszyczku znalazły się kwiaty forsycji, fiołka wonnego, porzeczki krwistej i ałyczy oraz mirabelki. Pięknie wyglądają, prawda?
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 66
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 147
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 171
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 66
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 147
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 171
Składniki
Inne wiosenne kwiaty, których można użyć do herbatki, to na przykład: inne kwiaty drzew i krzewów, przeważnie owocowych - jabłoń, czereśnia i czereśnia ptasia, czeremcha, jarzębina, a także klon. Późniejszą wiosną zbieram też kwiaty czarnego bzu, bzu lilaka i robinii akacjowej, zwanej popularnie akacją.
Z roślin zielnych wiosną wybieram kwiaty różnych jasnot, a także stokrotki, pierwiosnki, podbiał, niezapominajki i bratki o drobnych kwiatach (ale nie te, które zostały kupione w kwiaciarni, tylko samosiejki).
Na zdjęciu widać forsycję i porzeczkę krwistą
A tu kwiat porzeczki krwistej na krzewie.
Kwiaty ałyczy i mirabelki.
No i cudownie pachnące fiołki wonne oraz zielona herbata Sencha w dzbanku do zaparzania.
Czajniczek dopełnij świeżymi kwiatami
i już możesz zalać składniki gorącą (ale nie wrzącą) wodą.
Moja dzisiejsza herbatka miała tylko ładnie wyglądać i bardzo przyjemnie smakować, taki był cel. Jeśli jednak chcesz z kwiatów wyciągnąć jakieś zdrowotne właściwości, to zawsze warto je spryskać alkoholem na kilka minut przed zaparzeniem. Z mojego zestawu kwiatów na herbatkę szczególnie potrzebuje tego forsycja, czyli bardzo dobre naturalne źródło rutyny, pomagającej uszczelniać drobne naczynia krwionośne. To bardzo przydatna właściwość, zwłaszcza w przypadku problemów z pękającymi naczynkami, a także w razie infekcji.
Zaparzaj herbatkę krócej lub dłużej, zależnie od upodobań. Ja parzę dość długo, bo nawet 10 minut. Zielona herbata, której używam, nie daje gorzkiego naparu, a dłuższy czas zaparzania napoju pozwala wyciągnąć więcej dobroczynnych właściwości i smaku z kwiatów. I poza tym bardzo lubię patrzeć na mały spektakl, który odbywa się w szklanym czajniczku. To jest piękne! Smak herbatki dojrzewał w czajniczku, a ja resztę kwiatków przeznaczyłam do wysuszenia. Będą radować nas w zimie jako dodatek do domowych mieszanek herbacianych.
Gotową herbatkę z wiosennych kwiatów rozlej do kubków lub szklaneczek. Możesz posłodzić miodem, jeśli lubisz. Ja znajduję upodobanie w herbatkach ziołowych bez dodatku miodu, cukru i innych słodzików. No ale wiadomo, że każdy lubi coś innego, więc dodaj miód, jeśli chcesz. Smacznego!