Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
żytni chleb wieloziarnisty na zakwasie
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Wieczorem: Mieszam składniki /do połączenia/ w dużej misce. Nakrywam ścierką. Odstawiam na minimum 10 godzin.
Od rana: Blat posypuję mąką. Formuję bochen tulając go po blacie /podsypuję mąką/. Przekładam kulkę na zasypaną mąką ścierkę. Ukłądam w misce do wyrośnięcia na około 2 godziny /minimum około godziny/. Piekarnik rozgrzewam do maksimum. Do środka wkładam naczynie żaroodporne z pokrywką. Przekładam chleb do gorącego naczynia. Piekę 30 minut pod pokrywką w 230 stopniach. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piekę jeszcze 15-20 minut.