Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puchata chałka z morelami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Do miski wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli.
W środku zrób wgłębienie, wkrusz drożdże. Wlej 5 łyżek mleka, przysyp odrobiną mąki z brzegów wgłębienia i wymieszaj. Zaczyn przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 min.
Morele zalej gorącą wodą, a kiedy spęcznieją, odcedź je i posiekaj. Do miski z zaczynem dodaj miękkie masło, jajka i resztę mleka. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj. Placek potnij na 3 paski. Na jednym z pasków ciasta rozłóż morele. Wszystkie paski zwiń. Rulony spleć w warkocz, ułóż go na blasze przykrytej pergaminem.
Piecz 40 min w 200°C. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj gotową chałkę, posyp grubym cukrem.
godz.; Porcja: 220 kcal; Cena porcji: ok. 0,70 zł.Źródło: Naj