Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie bulki z dziurką, przypominające oponki. Jest przy nich trochę pracy, ale warto. Nie potrzebujecie do nich specjalnych foremek, ja też nie mam. Wprawdzie bez foremki mają małe dziurki i wyszły trochę nierówne, ale to nie ujmuje im smaku. Dziurki zrobiłam palcem, wykorzystałam do tego nawet końcówkę wałka :)
Przepis dnia
Sernik - poezja, przepis mojej Babci, po prostu skosztujcie :)) P.S. To jedy...
Odsłon: 65371
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 480
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 216
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 378
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3620
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3918
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 480
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 216
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 378
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3620
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3918
Składniki
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Wsypać mąkę, sól i wlać przestudzoną masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę. Podzielić na 7 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, następnie w każdej bułce zrobić dziurkę palcem, wcześniej włożonym do mąki i kręcić żeby dziurka się powiększyła. Dodatkowo włożyłam do dziurki końcówkę od wałka, żeby ją powiększyć.
W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku. Do wody wsypać łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Do wrzącej wody wkładać bajgle, tak żeby się nie skleiły. Ja gotowałam na raz po dwie, lub trzy sztuki. Powinny luźno pływać.
Bajgle gotować około pół minuty i wyciągać łyżką cedzakową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bajgli posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać makiem i sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Keto chleb majonezowy
Pieczywo
Proste keto bułeczki
Pieczywo
Chleb ziemniaczany
Pieczywo
Nocny chleb
Keto chleb majonezowy
Brakuje Ci pieczywa na diecie keto? Ten chleb na pewno Cię zadowoli.
Odsłon: 303
Proste keto bułeczki
Proste w przygotowaniu bułeczki na bazie mąki migdałowej i siemienia lnianego...
Odsłon: 5408