Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie bulki z dziurką, przypominające oponki. Jest przy nich trochę pracy, ale warto. Nie potrzebujecie do nich specjalnych foremek, ja też nie mam. Wprawdzie bez foremki mają małe dziurki i wyszły trochę nierówne, ale to nie ujmuje im smaku. Dziurki zrobiłam palcem, wykorzystałam do tego nawet końcówkę wałka :)
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 127
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 197
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 127
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 197
Składniki
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Wsypać mąkę, sól i wlać przestudzoną masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę. Podzielić na 7 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, następnie w każdej bułce zrobić dziurkę palcem, wcześniej włożonym do mąki i kręcić żeby dziurka się powiększyła. Dodatkowo włożyłam do dziurki końcówkę od wałka, żeby ją powiększyć.
W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku. Do wody wsypać łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Do wrzącej wody wkładać bajgle, tak żeby się nie skleiły. Ja gotowałam na raz po dwie, lub trzy sztuki. Powinny luźno pływać.
Bajgle gotować około pół minuty i wyciągać łyżką cedzakową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bajgli posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać makiem i sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.