Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pulchne i aromatyczne bułeczki cynamonowe. Świetny pomysł na śniadanie czy przekąskę. Jak je piekłam to w całym domu rozchodził się cudowny zapach cynamonu. Takie przysmaki skuszą każdego!
Te wrapy są idealnym rozwiązaniem obiadowym nawet dla niejadków! Bo kto nie l...
Odsłon: 79
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 228
Te wrapy są idealnym rozwiązaniem obiadowym nawet dla niejadków! Bo kto nie l...
Odsłon: 79
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 228
Składniki
Zrobiłam zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek mąki z wcześniej odmierzonej i cukru. Jak zaczął pracować i wyrósł połączyłam go z mąką (przesianą), rozkłóconym jajkiem i roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobiłam ciasto. Było rzadkie. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrosło to podzieliłam je na 2 części i rozwałkowałam na grubość ok. 4-5 mm. Podsypywałam mąką. Każdą z tych części smarowałam roztopionym masłem i posypywałam cukrem zmieszanym z cynamonem. Takie ciasto zrolowałam i odkrajałam kawałki po ok. 1,5 - 2 cm szerokości. Wykładałam na blachę i smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15-20 minut do wyrośnięcia. Piekłam 15-20 minut w 180 stopniach.
Notatki: * można użyć białego cukru zamiast brązowego