Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pulchne i aromatyczne bułeczki cynamonowe. Świetny pomysł na śniadanie czy przekąskę. Jak je piekłam to w całym domu rozchodził się cudowny zapach cynamonu. Takie przysmaki skuszą każdego!
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 294
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9595
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6001
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2634
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 294
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9595
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6001
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2634
Składniki
Zrobiłam zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek mąki z wcześniej odmierzonej i cukru. Jak zaczął pracować i wyrósł połączyłam go z mąką (przesianą), rozkłóconym jajkiem i roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobiłam ciasto. Było rzadkie. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrosło to podzieliłam je na 2 części i rozwałkowałam na grubość ok. 4-5 mm. Podsypywałam mąką. Każdą z tych części smarowałam roztopionym masłem i posypywałam cukrem zmieszanym z cynamonem. Takie ciasto zrolowałam i odkrajałam kawałki po ok. 1,5 - 2 cm szerokości. Wykładałam na blachę i smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15-20 minut do wyrośnięcia. Piekłam 15-20 minut w 180 stopniach.
Notatki: * można użyć białego cukru zamiast brązowego