Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba moje ulubione jesienne bułeczki, chociaż można je zrobić nie tylko w jesień. Moje dzieci pytają o nie na okrągło, nawet w lato. Wtedy zwykle ratuję się kupnym puree dyniowym w słoiczku i robię te bułeczki. Nie ukrywam, że zawsze sama skuszę się na chodź jedną ( ale zwykle na jednej się nie kończy ). Jedna bułeczka ma 187 kalorii, z przepisu wychodzi 11 mniejszych bułeczek.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 500
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 153
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 204
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 500
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 153
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 204
Składniki
Odważ mąkę. Z mleka, cukru, drożdży i 2 łyżek z odważonej wcześniej mąki zrób rozczyn. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki wlej go do misy robota z odsypaną resztą mąki. Dodaj dynię, sól, tłuszcz i stopniowo dodawaj wodę ( nie całą od razu, zwracaj uwagę na ciasto, aby nie było zbyt leiste ). Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformuj 11 kuleczek. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj odrobiną mleka i posyp ulubionymi ziarnami lub przyprawami. Pamiętaj o zostawieniu odstępów, bo bułeczki rosną. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160°C. Idealne na słodko i na słono. Smacznego!