Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bułeczki maślane z powidłami śliwkowymi"
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 780
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 86
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 872
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 375
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 2126
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 780
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 86
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 872
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 375
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 2126
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i olej. W garnku rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy mleko, śmietanę, cukier, jajko i żółtko, a na końcu drożdże. Letnią mieszankę wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie mieszamy kruszonki, a następnie rozcieramy palcami.
Ciasto zagniatamy krótko na stolnicy, wałkujemy na grubość 1 cm i szklaneczką wykrawamy kółeczka. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę powideł, posypujemy kruszonką. Boki bułeczek smarujemy pozostałym roztopionym masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte bułeczki pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 186 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia