Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki orzechowe na mące razowej"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3904
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34224
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1662
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113657
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3904
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34224
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1662
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113657
Składniki
Przepis przysłała Sandra Siebert z Lubonia
Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml letniej wody. W misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną i żytnią. W środku zrób wgłębienie, wlej drożdżowy rozczyn, oprósz z wierzchu mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Masło stop, wymieszaj ze 150 ml letniej wody oraz solą. Wlej do mąki z drożdżami, wyrób jednolite, sprężyste ciasto (powinno odchodzić od boków naczynia). Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 40 minut).
Obydwa rodzaje orzechów posiekaj lub grubo zmiel. Dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na 10-12 części. Z każdej uformuj kulę, lekko spłaszcz. Mokrym, ostrym nożem natnij wierzchy na krzyż.
Oprósz mąką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz około 20 minut w temp. 180°C.
Bułeczki możesz uroz maicać, dodając zamiast orzechów pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane, suszoną żurawinę, rodzynki czy suszone morele.Źródło: Chwila dla Ciebie