Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z dżemem i z makiem"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 74
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 74
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 szklanki mleka. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj tak, by nie było grudek.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min. Masło lub margarynę włóż do rondelka, roztop.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę. Dodaj sól, pozostały cukier, cukier wanilinowy, mleko, wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tłuszcz. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj dżemem, zwiń wzdłuż dłuższego boku formując roladę i pokrój na kawałki o grubości 2-2,5 cm.
Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując między nimi spore odstępy (urosną w czasie pieczenia). Przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie wierzchy bułeczek posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp makiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut
Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie