Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bułeczki z kajmakiem i orzechami"
Nikt nigdy nie powiedział, że solanka powinna składać się z wody, czosnku, zi...
Odsłon: 63
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 776
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41989
Nikt nigdy nie powiedział, że solanka powinna składać się z wody, czosnku, zi...
Odsłon: 63
Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...
Odsłon: 776
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41989
Składniki
Ciasto podstawowe przygotuj według przepisu ze strony 38. Odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut.
Orzechy posiekaj, zrumień bez tłuszczu w formie do tarty. Wsyp do miseczki. Na spód formy wsyp cukier i dolej dwie łyżki wody. Podgrzewaj, aż cukier stopi się na jasny karmel. Dodaj śmietanę i masło. Podgrzewaj, aż się połączą. Wrzuć orzechy i wymieszaj je z kajmakiem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Uformuj wałek o średnicy 6–8 cm. Podziel go na 15 plasterków, z każdego zrób kulkę. Ułóż je (ciasno jedna obok drugiej) w formie na kajmaku z orzechami. Przykryj ściereczką, odstaw na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw formę z ciastem i piecz je 20 minut. Potem studź w formie 15 minut i wyłóż na talerz, obracając formę do góry dnem. Ciasto polej kajmakiem z dna formy. Podawaj bułki lekko ciepłe lub gdy całkiem ostygną.Źródło: Twój Styl