Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchna bułka na śniadanie i kolację. Bardzo smaczna domowa bułka orkiszowa z domowym pasztetem.
Wychodzi 6 sporych bułek.
Ciasto.
Obie mąki przesiewamy do miski w środek kruszymy drożdże i posypujemy je szczyptą cukru.
Odstawiamy na kilka minut, potem dodajemy resztę składników i mieszamy ciasto łyżką, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
W miarę potrzeby dolewamy mleka, ciasto powinno być zwarte ale dość miękkie.
Pod koniec ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części z każdej formujemy okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać na blaszkach, w dość dużych odstępach.
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.
Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć porcje pasztetu.
Wierzch bułek posmarować mlekiem wymieszanym z sosem sojowym.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przepis na doskonały pasztet gotowany znajdziecie w moich przepisach - pasztet bez pieczenia.
Często korzystam z razowej mąki orkiszowej , drobno zmielonej. Tym razem post...
Odsłon: 16876
Smaczny, domowy chlebek z mąki orkiszowej ze słonecznikiem
Odsłon: 1423
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 16
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 39
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 104
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 968
Jeśli tradycyjne placki ziemniaczane już Ci się znudziły, mamy ciekawą altern...
Odsłon: 219
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 16
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 39
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 104
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 968
Jeśli tradycyjne placki ziemniaczane już Ci się znudziły, mamy ciekawą altern...
Odsłon: 219
Składniki
Wychodzi 6 sporych bułek. Ciasto. Obie mąki przesiewamy do miski w środek kruszymy drożdże i posypujemy je szczyptą cukru. Odstawiamy na kilka minut, potem dodajemy resztę składników i mieszamy ciasto łyżką, łącząc ze sobą wszystkie składniki. W miarę potrzeby dolewamy mleka, ciasto powinno być zwarte ale dość miękkie. Pod koniec ciasto wyrabiamy ręką na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części z każdej formujemy okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać na blaszkach, w dość dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć porcje pasztetu. Wierzch bułek posmarować mlekiem wymieszanym z sosem sojowym. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przepis na doskonały pasztet gotowany znajdziecie w moich przepisach - pasztet bez pieczenia.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 472
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 876