Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje doświadczenie z bułeczkami cynamonowymi ograniczało się do tych, które kupowałam, albo w piekarni, albo pakowane w USA. Od dawna jednak chciałam je upiec sama, podobnie jak oryginał: z cukrem, cynamonem i z jabłkami. Okazały się nie tak skomplikowane jak przypuszczałam i jestem pewna, że każdy, kto raz ich spróbował, już nigdy nie będzie chciał zjeść kupnych.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1494
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8270
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 197
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4292
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1494
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8270
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 197
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4292
Składniki
Przygotowac ciasto drozdzowe. W misce z maka, sola, cukrem i jajkiem zrobic wglebienie i wsypac do niego drozdze. Podgrzac mleko z maslem az maslo sie rozpusci i polac nim drozdze. Ugniesc ciasto recznie lub za pomoca robota kuchennego i odstawic przykryte w cieplym miejscu na 1-1,5 godziny. Nastepnie ciasto rozwalkowac na prostokat, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarowac maslem i posypac na wierzchu mieszanką cukru i cynamonu. Zetrzec jablko, wycisnac z niego sok i rozprowadzic na mieszaninie cukru i cynamonu pozostawiajac margines 2 cm od brzegu.
Ciasto zwinac z dluzszego boku, a nastepnie pokroic w plastry o grubosci 2-3 cm. Umiescic kawalki w natłuszczonym naczyniu zaroodpornym, przykryc i odstawic w cieple miejsce na kolejne 30 minut. W miedzyczasie przygotowac glazure. Cukier puder przesiac i wymieszac z miekkim maslem i serkiem smietankowym. Dodac troche mleka, az do uzyskania lekko lepkiej konsystencji. Piec bulki w dwóch naczyniach zaroodpornych w temp.180° C (góra / dół) przez ok. 20 minut. Ewentualnie okryc je folia aluminiowa na kilka ostatnich minut, aby sie nie przypalily.
Rozprowadzic glazure bezposrednio po upieczeniu i najlepiej podawac bulki na ciepło. Ale oczywiscie smakuja tez na zimno.
Krazki mozna tez piec osobno, na blasze wylozonej papierem do pieczenia.