Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialne w smaku bułki do hamburgerów.
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2163
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1437
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 4090
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2163
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1437
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 4090
Składniki
Mąkę przesiałam do miski. Do kubeczka wlałam ciepłą wodę, dodałam 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej) i wymieszałam. Przykryłam ściereczką i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrósł przelałam go do miski z mąką i dodałam kolejne składniki: roztrzepane jajko, 1 łyżkę cukru, sól i roztopione masło. Wymieszałam i zagniotłam ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Formowałam bułki kiedy ciasto wyrosło. Z tej porcji ciasta wychodzi 4 duże bułki albo 5 mniejszych (wielkości kajzerek). Ja zrobiłam 4 duże bułki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładałam kulki ciasta i delikatnie je spłaszczyłam. Posmarowałam wierzch jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Przykryłam ściereczką i odczekałam ok. 20 minut by wyrosły. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 15 minut.
Notatki: * ciasto na te bułki jest dość kleiste i trzeba dłonie maczać w mące by uformować ładne kule * piec do koloru złoto - brązowego, każdy piekarnik piecze inaczej i czas podany w przepisie może się zmienić