Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo zdrowe, razowe, pszenne bułeczki grahamki zrobione z mąki pszennej graham i pszennej chlebowej na zaczynie z drożdży i zakwasu żytniego.
szklanka 250 ml, miska, waga,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5288
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11713
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1308
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5288
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11713
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1308
Składniki
Z drożdży i zakwasu żytniego i odrobinki wody ciepłej robimy zaczyn. Rozmieszane składniki mieszamy, przykrywamy i czekamy około 20 minut aż drożdże urosną. W między czasie obie mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól i otręby pszenne, wszystko mieszamy.
Do wymieszanych mąk dodajemy ciepłą, aby nie za gorącą kawę zbożową z miodem i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, podczas wyrabiania dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i miękkie.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją wielkość.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy na stolnicę, oprószamy mąką i chwilę wyrabiamy.
Z ciasta formujemy równe ważące po 100 gram podłużne bułeczki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut, aż podwoją swoją wielkość. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!