Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chałka z kruszonką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 32
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 32
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 351
Składniki
Mleko podgrzewam. Drożdże rozkruszam, zalewam mlekiem z cukrem, mieszam. Mąkę, cukier wanilinowy i sól mieszam, łączę z jajkami, rozpuszczonym masłem i zaczynem drożdżowym. Wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia.
Kruszonka: wszystkie zagniatam. Schładzam.
Czekoladę kroję w kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części. Z każdej formuję wałek, rozpłaszczam. Układam na nich czekoladę i znów zwijam. Zaplatam warkocz.
Wkładam chałkę do formy, wierzch smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę 30-40 min w temp. 170°C.
<strong>Marta Matusiewicz z Bielska-Białej</strong>
120 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 10 porcjiŹródło: Kobieta i życie