Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenno-żytni z ziarenkami czarnuszki pieczony na drożdżach. Szybki i łatwy- dla początkujących.
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 13490
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 78
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej...
Odsłon: 93
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 313
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 13490
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 78
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej...
Odsłon: 93
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 313
Składniki
Robimy rozczyn. Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko ( temp. do 30 °C), wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Łączymy je najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i "przebijamy", czyli chwilę wyrabiamy. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Formujemy kulę i przekładamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20- 30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów foremki. Wyrośnięty chleb nacinamy na środku i smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Będzie po upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę. Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 50 minut. Chleb z czarnuszką gotowy!
Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko do rozczynu nie może być zbyt ciepłe (odpowiednia temp. do 30 °C). Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C. Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.