Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kiedy pamiętam, pieczenie chleba kojarzyło mi się z czymś bardzo trudnym...., ale ten przepis jest bardzo przystępny i chlebek zawsze mi się udaje
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 534
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 156
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 316
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 356
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 534
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 156
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 316
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 356
Składniki
Do miski wrzucam drożdze (w temp. pokojowej) i zasypuje je cukrem. Po chwili wlewam trochę ciepłej ale nie gorącej przegotowanej wody- rozgniatam, mieszam i odstawiam na kilka minut, aż drożdże zaczną pracowac.
Po ok. 10 min przesiewam mąkę do miski dodając: sól, olej oraz dodatki. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia- nawet 2-3h. W między czasie przygotowuję brytwankę ok 25cm- smaruję olejem i posypuję kaszą manną-bardziej lubię niż bułką tartą.
Po wyrośnięciu mieszam jeszcze raz dokładnie szpatułką i przekładam do brytwanki. Oliwię dłonie i formuję chlebek. Na koniec posypuję jeszcze sezamem i czarnuszką. Do piekarnika nagrzanego do 230° wkładam chlebek i piekę 1h15min. Po tym czasie wykładam brytwankę na deskę i delikatnie wyciągam chleb. Tak pozostawiam do wystygnięcia. Ciepły też smakuje. Smacznego