Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z mąki pytlowej z dodatkiem kminku, na maślance i na drożdżach-taki piekła babcia. Był to chleb pieczony na "szybko", bez zakwasu. Maślanka dawała gwarancję, że chleb długo utrzyma wilgoć i świeżość, kminek doskonały aromat. Pychota, miękki w środku z chrupiącą skórką.
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 717
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 717
Składniki
Ciepłą maślankę, ok 100 ml, łączymy z drożdżami, miodem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy sól, wlewamy maślankę i dodajemy wyrośnięte drożdże i kminek (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, formujemy kształt okrągłego bochenka i odkładamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C. Chleb smarujemy żółtkiem , posypujemy kminkiem i nacinamy w dowolny sposób. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 55-60 minut. obok chleba stawiamy małą miseczkę z wodą.
Chleb pytlowy z kminkiem, na maślance gotowy!