Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten pyszny chleb z kasztanami wzbogacony o słodkie rodzynki idealnie sprawdzi się podczas jesiennych śniadań i kolacji. Aromatyczne pieczywo ma lekko orzechowy posmak i wilgotny środek, który zachwyca swoją rustykalną, tradycyjną strukturą.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16783
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 309
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 822
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23314
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16783
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 309
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 822
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23314
Składniki
Kasztany obierz i posiekaj na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Odcedź i osusz. Rodzynki przepłucz.
Drożdże wsyp do miseczki, zalej 200 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę. Do dużej miski wsyp obydwa rodzaje mąki i sól. Wlej rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj resztę wody. Zagnieć ciasto. Powinno mieć delikatnie luźną konsystencję, w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki lub wody. W trakcie wmieszaj kasztany i rodzynki, aby równomiernie się rozłożyły.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 1–1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i uformuj bochenek. Przełóż do natłuszczonej formy lub ułóż bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw jeszcze na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz chleb przez 45–50 minut aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca. Jeśli stukniesz w spód bochenka i usłyszysz pusty odgłos, chleb jest gotowy.