Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnący, domowy chleb bez ulepszaczy.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1489
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8265
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 196
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1489
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8265
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 196
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
Składniki
Zakwas: Do litrowego słoja dawałam codziennie po łysze mąki żytniej- może być razowa lub nie. Dodawałam wodę i mieszałam. Po tygodniu powinno być 3/4 słoja a zakwas powinien kwaśno pachnieć i podnosić się po dodaniu składników. Do misy robota dałam dwie szklanki mąki żytniej, jedną pszenną, 0,5 l zakwasu. Pozostały zakwas można zacząć od nowa dokarmiać aby uzyskać pożądaną ilość na następny chleb. Do misy dodałam jeszcze sól i oliwki- miałam z pestką, w oliwie. Chleb wyrobiłam na jednolitą masę. jeśli jest zbyt stałe można dodać trochę wody.
Masę wyłożyłam do keksówki, przykryłam ściereczką i postawiłam na kaloryferze na 4 h.
Bez kaloryfera zajmie to 8h. Ciasto powinno "wychodzić". Wstawiłam do nagrzanego piekarnika w 185 C na 40-42 minuty. Tyle wystarczy na jedną blaszkę, chyba że pieczemy więcej. Chleb po wyjęciu smaruje się wodą. Chleb można wyjąć na kratkę aby cała skórka była chrupiąca. Można zostawić na godzinę- dwie w foremce, wtedy spodnie skórki się lekko zaparzą i potem nie będą twarde. Taki chleb jest świeży około tygodnia. Najpierw przechowuje go tylko w ścierce a po kilku dniach można przechowywać w lodówce- też w ścierce.
Smacznego :)