Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z twarogu i płatków owsianych to idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie i figurę, ale także muszących stosować dietę bezglutenową. Ten wypiek jest pełny substancji odżywczych, błonnika i witamin, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów ciała. Sprawdź też chleb owsiany na drożdżach.
Twaróg jest bogatym źródłem białka i wapnia, dzięki czemu jest polecany szczególnie osobom aktywnym fizycznie i budującym tkankę mięśniową. Jest też wskazany do spożywania przez dzieci, które rosną oraz osoby starsze, które są najbardziej narażone na złamania czy choroby układu ruchu. Dostarcza też witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i sera. Z kolei płatki owsiane bezglutenowe zawierają sporo błonnika regulującego pracę jelit. Obniżają też poziom cholesterolu i zapewniają długotrwałe uczucie sytości.
Ważne jest, aby użyć twarogu o odpowiedniej zawartości płynów. Twaróg tłusty lub półtłusty sprawdzi się najlepiej, zapewniając właściwą wilgotność i delikatność ciasta. Chudy twaróg może sprawić, że chlebek z twarogu i płatków owsianych będzie zbyt suchy i zbity. Biały ser należy dobrze rozgnieść widelcem lub zmiksować na gładką masę, aby nie było grudek. Używaj zawsze płatków owsianych górskich lub zwykłych. Te błyskawiczne mogą sprawić, że ciasto będzie zbyt mocno się kleić, a bochenek chleba stanie się zbity i straci na lekkości. Płatki wchłoną wilgoć z twarogu, dlatego ważne jest, aby wszystko dobrze połączyć i odstawić na ok. 10-15 minut przed pieczeniem. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosyp więcej płatków owsianych, które zwiążą płyn.
Sam chlebek z twarogu i płatków owsianych jest dość neutralny i łagodny w smaku, co umożliwia jego dowolną modyfikację. W przepisie uwzględniono dodatek nasion słonecznika, które dodają przyjemnej chrupkości, ale z powodzeniem możesz też użyć innych produktów. Dynia, sezam, orzechy czy siemię lniane zwiększą wartość odżywczą tego chleba. Wierzch posyp ziarnami słonecznika, które w trakcie pieczenia pięknie się przyrumienią. Ciekawym dodatkiem mogą być też drobno posiekane oliwki, które wprowadzą nieco śródziemnomorskiego aromatu.
Domowe pieczywo jest jedyne w swoim rodzaju - pachnące, pulchne i pyszne. Dokładnie wiesz, co znajduje się w cieście - składniki najwyższej jakości. By uformować bochenek chleba wystarczy wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby długotrwałego zagniatania czy wyrastania, dzięki czemu to idealny szybki chleb dla leniwych. Następnie wstawiasz wszystko do piekarnika na 180 st. Celsjusza. Czas pieczenia zależy od wielkości foremki i wynosi około 45-60 minut.
Prawidłowo przygotowany bochenek chleba jest miękki i rozpływający się w ustach, o chrupiącej skórce. Jeśli stał się zbyt twardy i zbity, oznacza to, że użyto nieodpowiednich składników lub doszło do błędów w przygotowaniu. Masa powinna być wilgotna, dlatego niezbędne jest użycie twarogu półtłustego lub tłustego. Płatki owsiane powinny być dość dobrze zmielone blenderem, zbyt duże kawałki mogą doprowadzić do zbytniego kruszenia się ciasta. Dużym problemem może być również zbyt długi czas pieczenia, przesuszony chleb stanie się suchy i twardy.
Ten pyszny chleb możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub chlebaku w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. W lodówce zachowa świeżość przez ok. 5 dni. Zawartość twarogu sprawia, że jego przydatność do spożycia jest znacznie krótsza niż w przypadku klasycznych wypieków, jednak z powodzeniem możesz poszczególne kromki zamrozić na okres do 3 miesięcy, a następnie odmrozić w temperaturze pokojowej lub ewentualnie podpiec w tosterze.
Domowe pieczywo ze świeżym masłem i wysokiej jakości wędliną to przepis na udane śniadanie dla całej rodziny. Z pewnością taki chlebek z twarogu i płatków owsianych będziesz przygotowywać bardzo często.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9558
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3144
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6640
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9558
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3144
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6640
Składniki
Twaróg przełóż do miski i rozgnieć go widelcem. Dodaj płatki owsiane, wsyp proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodaj jajka. Składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.
Do ciasta wsyp ziarna słonecznika i siemienia lnianego. Składniki wymieszaj.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Od góry pieczywo dla dekoracji posyp ziarnami słonecznika. Chlebek z twarogu i płatków owsianych piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Upieczony chlebek wyciągnij z piekarnika, odstaw na około 15 minut do przestygnięcia, następnie wyciągnij pieczywo z blaszki. Serwuj jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych lub jako składnik kanapek.