Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Pieczywo
  • Chleb żytni na zakwasie
  • Pieczywo
  • Przepis na

Chleb żytni na zakwasie

02.08.2023 Odsłon: 4050
5.0 (13 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Ania-gotuje.pl
Ania-gotuje.pl

Domowy chleb żytni na zakwasie jest niezwykle smaczny. Wykonasz go dosłownie w 10 minut. Piekę go raz w tygodniu i zawsze się udaje. Spróbuj mój domowy chleb, który pięknie wyrasta, ma chrupiącą oraz miękką skórkę i długo zachowuje świeżość. Jestem pewna, że więcej nie sięgniesz po inny przepis.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

keksówkę o wymiarach 11 x 26 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8020

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2170

do 30 min 30 min
10
martapichci
martapichci
Dania główne

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Dania główne Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 916

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Napoje

Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Napoje Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Serdecznie witam i zapraszam na pyszny koktajl z truskawkowy z borówkami i ma...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Banany
  • Nabiał

Odsłon: 88

do 15 min 15 min
1

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 3516

do 30 min 30 min
12
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 530

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8020

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2170

do 30 min 30 min
10
martapichci
martapichci
Dania główne

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Dania główne Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 916

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Napoje

Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Napoje Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Serdecznie witam i zapraszam na pyszny koktajl z truskawkowy z borówkami i ma...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Banany
  • Nabiał

Odsłon: 88

do 15 min 15 min
1

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 3516

do 30 min 30 min
12
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 530

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Pieczywo
Smaker
Chleb żytni na zakwasie
Autor:
Ania-gotuje.pl
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • 600 g mąki żytniej typ 720
  • 500 ml wody
  • 150 g aktywnego zakwasu
  • od 1 do 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1

Bardzo lubię piec chleby. Zaczynałam od najprostszych chlebów pszennych na drożdżach, ale moje serce podbił chleb żytni na zakwasie. Chleb nie kruszy się jak w przypadku sklepowych i jest świeży do 5 dni. Na koniec powiem najważniejszą rzecz. Chleb składa się tylko z: mąki, wody, zakwasu i odrobiny soli. Żadnych ulepszaczy i sztucznych dodatków. Jak zrobić chleb? Dzień wcześniej aktywuję zakwas na chleb Aby zrobić chleb, najpierw musimy aktywować zakwas na chleb. Słoik z zakwasem wyjmuję z lodówki dzień wcześniej i dokarmiam 4 łyżkami mąki żytniej oraz 4 łyżkami przegotowanej i ostudzonej wody. Całość mieszam łyżką, przykrywam czysta ściereczką lub ręcznikiem papierowym, mocuję gumką recepturką. Po kilkunastu godzinach taki zakwas w temperaturze pokojowej staje się aktywny. Jeżeli codziennie pieczesz chleb, to nie chowasz zakwas do lodówki i cały czas jest aktywny.

2

Przygotowuję masę ciasta na chleb Z aktywnego zakwasu odmierzam 150 g i umieszczam w większym kubku lub miseczce. Następnie wlewam około 100 ml wody (z odmierzonych 500 ml wody ze składników). Całość mieszam i dzięki temu otrzymuję rozrzedzony zakwas, który lepiej się połączy z pozostałymi składnikami. Do miski wlewam wodę, wsypuję sól i całość kołyszę, aby się rozpuściła. Jeśli lubisz słone potrawy, to dodaj 1,5 łyżeczki soli. Ja dodaję 1 łyżeczkę. Odmierzam 600 g mąki i wsypuję do miski z osoloną wodą. Następnie wlewam zakwas na chleb. Całość mieszam łyżką dosłownie przez 2 - 3 minuty. Tylko do momentu, aż składniki się połączą i otrzymam jednolitą, lekko klejącą masę na chleb. Ciasto żytnie nie lubi długiego wyrabiania i za to bardzo kocham piec ten chleb. Keksówkę o wymiarach 11 x 26 cm wyścielam papierem do pieczenia. Możesz również wysmarować olejem lub masłem i obsypać bułka tartą, ale istnieje ryzyko, że chleb nie odejdzie od blaszki. Raz mi się tak przydarzyło i rozerwany chleb zrobił się zakalcem. Od tej pory wolę używać papieru do pieczenia. Umieszczam masę ciasta i za pomocą łyżki lekko ugniatam i wyrównuję. Następnie za pomocą zwilżonej dłoni ostatecznie wyrównuję i ugniatam. Keksówkę z ciastem przykrywam czystą ściereczką kuchenna i odstawiam w ciepłe miejsce. Może to być łazienka, pokrywa akwarium, okolice grzejnika. Jednak moim faworytem jest po prostu piekarnik. Nagrzewam go przez chwilę do temperatury około 35 - 40 stopni C, wyłączam grzanie i umieszczam chleb do wyrośnięcia. Oczywiście zamykam nagrzany piekarnik :-) W zależności od temperatury otoczenia i mocy naszego zakwasu, chleb potrzebuje od 4,5 do 5 godzin czasu na wyrośnięcie. Rzadko mi się zdarza, aby wyrastał dłużej niż 5 godzin.

3

Piekę chleb Piekarnik nagrzewam do temperatury 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto na chleb nacinam ostrym nożem pod ukos przez całą szerokość keksówki na głębokość 3 mm w kilku miejscach. Dzięki temu chleb nie będzie pękał podczas pieczenia. Wierzch ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika spryskuję wodą. Keksówkę umieszczam na środkową półkę gorącego piekarnika. Piekę bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół przez około 55 minut. Przez pierwsze 10 minut utrzymuję temperaturę 220 stopni C, a następnie piekę w temperaturze około 200 stopni C. Teraz bardzo ważna uwaga. Aby chleb upiekł się z chrupiącą i nie twardą skórką, musimy zapewnić mu odpowiednią wilgotność. Nowoczesne piekarniki mają zbiorniczki z wodą i programy do pieczenia. Jeśli masz taki piekarnik to super. Ja niestety nie mam. W takim wypadku możesz do pustej keksówki nalać wody i wstawić w piekarniku obok chleba. Podczas pieczenia woda będzie parowała i nawilżała wierzch. Stosowałam tą metodę kiedyś, ale teraz osobiście wolę użyć spryskiwacza (taki do kwiatków). Kilka razy podczas pieczenia, otwieram lekko piekarnik i za pomocą spryskiwacza nawilżam chleb. Dzięki temu upieczony chlebek ma miękką i chrupiącą skórkę. Gdy po około 55 minutach chleb się ładnie zarumieni na brązowo, wyjmuję z piekarnika. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Jednym wystarczy 50 minut, a inni będą piec nawet 60 minut. Trzeba pod koniec obserwować i wyczuć swój piekarnik. Chleb zaraz po wyjęciu z piekarnika, wyjmuję z blaszki. Następnie jeszcze gdy jest gorący usuwam papier do pieczenia. Czasami ciężko jest go oderwać, bo się zawinie i sklei z ciastem. Ważne jest, aby usunąć papier. W przeciwnym razie chleb by się zaparzył. Jednak małe ilości papieru lepiej zostawić i usunąć po ostygnięciu. Uważaj, aby nie rozerwać skórki chleba, bo może wówczas powstać zakalec. Chleb powinien mieć twardy spód. Po puknięciu palcem powinien wydawać głuchy dźwięki. Jeśli poczesz według mojego przepisu, to taki właśnie jest. Jeśli jest miękki, to włóż go do piekarnika i dopiecz jeszcze przez kilka minut. Chleb kładę na kratce w celu odparowania i ostygnięcia. Gdy ostygnie zawijam w czystą ściereczkę kuchenną, aby nie tracił świeżości. Chleb można kroić dopiero, jak ostygnie. Chleb żytni na zakwasie jest już gotowy. Smakuje rewelacyjnie i długo zachowuje świeżość. U mnie po 5 - 6 dniach jest nadal świeży i się nie kruszy.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki