Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chlebek drożdżowy z pomidorami i oliwkami"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2754
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1281
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 733
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 81
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2754
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1281
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 733
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 81
Składniki
Mąkę wymieszaj z wodą, drożdżami, oliwą, solą. Zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Oliwki pokrój w plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrób, ułóż je w formie, wyklej brzegi, odstaw do wyrośnięcia. Gdy urośnie, delikatnie powkładaj w nie oliwki, pomidory, szynkę, posyp ziołami.
Ciasto odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch oliwą, posyp lekko solą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, piecz 15 minut. Temperaturę zmniejsz do 180°C i piecz 35 minut. Odstaw do ostygnięcia. Chlebek przechowuj w ściereczce.
CZAS: około 40 minutŹródło: Dobry Tydzień