Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chlebek drożdżowy z pomidorami i oliwkami"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 254
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 254
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Składniki
Mąkę wymieszaj z wodą, drożdżami, oliwą, solą. Zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Oliwki pokrój w plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrób, ułóż je w formie, wyklej brzegi, odstaw do wyrośnięcia. Gdy urośnie, delikatnie powkładaj w nie oliwki, pomidory, szynkę, posyp ziołami.
Ciasto odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch oliwą, posyp lekko solą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, piecz 15 minut. Temperaturę zmniejsz do 180°C i piecz 35 minut. Odstaw do ostygnięcia. Chlebek przechowuj w ściereczce.
CZAS: około 40 minutŹródło: Dobry Tydzień