Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chlebek kukurydziany na pikantnie"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 220
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 110
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 220
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 110
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Papryczki chili rozciąć, oczyścić z pestek, strączki grubo posiekać. Dymki opłukać, pokroić na niewielkie kawałeczki. Ser cheddar zetrzeć na tarce. Drożdże rozpuścić w 150 ml ciepłej wody.
Oba rodzaje mąki wymieszać w miseczce z kukurydzą, kaszką kukurydzianą, chili, serem i oliwą. Dodać pokrojone dymki, jajko, miód, 1,5 łyżeczki soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Zagnieść gładkie ciasto. Oprószyć je mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Podłużną foremkę o pojemności ok. 1,5 litra posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do foremki. Wierzch ciasta naciąć nożem wzdłuż. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Gdy ponownie podrośnie, posmarować wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-50 minut (czy ciasto jest upieczone, sprawdzimy, nakłuwając je drewnianym patyczkiem – ma być suchy). Wyjąć, skropić wodą, przykryć ściereczką i odstawić do wystudzenia.Źródło: Życie na gorąco