Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Przepis dnia: 23-06-2022

Przepis bierze udział w konkursie

Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łatwe, efektownie wygląda i świetnie smakuje.
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłego mleka
- 60 ml oliwy
- Dodatkowo:
- 150 g masła
- 5-6 ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
- zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek
- 100-150 g tartego żółtego sera
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłego mleka
- 60 ml oliwy
- Dodatkowo:
- 150 g masła
- 5-6 ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
- zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek
- 100-150 g tartego żółtego sera

Potrzebne przybory kuchenne
naczynie żaroodporne o śr. 26 cm
Etapy przygotowania
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, dokładnie wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Resztę składników na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto będzie lekko kleiste. W tym czasie przygotować masło. Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem. Okrągłą formę do pieczenia o śr. 26 cm wysmarować masłem. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki prostokąt ok. 50x40 cm. Całość wysmarować dokładnie masłem czosnkowym, a na połowie rozsypać tarty ser. Na połowę z serem nałożyć drugą część ciasta, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i przekładamy na formę. Kolejne zwinięte paski układamy wokół brzegu aż do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. 25 minut do zrumienienia. Polecam, bo chlebek jest przepyszny! SMACZNEGO!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 12345

Prosty i smaczny przepis na żeberka duszone w kapuście kiszonej przygotowywan...
Odsłon: 328
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 12345

Prosty i smaczny przepis na żeberka duszone w kapuście kiszonej przygotowywan...
Odsłon: 328



Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłego mleka
- 60 ml oliwy
- Dodatkowo:
- 150 g masła
- 5-6 ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
- zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek
- 100-150 g tartego żółtego sera
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, dokładnie wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Resztę składników na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto będzie lekko kleiste. W tym czasie przygotować masło. Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem. Okrągłą formę do pieczenia o śr. 26 cm wysmarować masłem. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki prostokąt ok. 50x40 cm. Całość wysmarować dokładnie masłem czosnkowym, a na połowie rozsypać tarty ser. Na połowę z serem nałożyć drugą część ciasta, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i przekładamy na formę. Kolejne zwinięte paski układamy wokół brzegu aż do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. 25 minut do zrumienienia. Polecam, bo chlebek jest przepyszny! SMACZNEGO!!!
Pyszotka:)
Mniam mniam pyszności;)