Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-06-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łatwe, efektownie wygląda i świetnie smakuje.
naczynie żaroodporne o śr. 26 cm
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 197
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 374
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 82
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 197
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 374
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 82
Składniki
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, dokładnie wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Resztę składników na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto będzie lekko kleiste. W tym czasie przygotować masło. Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem. Okrągłą formę do pieczenia o śr. 26 cm wysmarować masłem. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki prostokąt ok. 50x40 cm. Całość wysmarować dokładnie masłem czosnkowym, a na połowie rozsypać tarty ser. Na połowę z serem nałożyć drugą część ciasta, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i przekładamy na formę. Kolejne zwinięte paski układamy wokół brzegu aż do środka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. 25 minut do zrumienienia. Polecam, bo chlebek jest przepyszny! SMACZNEGO!!!