Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną powierzchnię przypominającą łatki tygrysa lub żyrafy. Ten typ chleba pochodzi z Holandii i sięga bardzo dawnych czasów. Ale nie będę wam tu lekcji historii dawać, a zabiorę się do przepisu. Chlebek ma niesamowicie chrupiącą skórkę, a sam miąższ rozpływa się w ustach, jest tak delikatny.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7871
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7871
Składniki
W misce łączymy wszystkie suche składniki na chleb oraz olej, a następnie stopniowo dodajemy wodę.
Wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od miski (około 10 minut). Odsuwamy ciasto na jedną stronę miski i spryskujemy drugą stronę olejem w sprayu. Odkładamy ciasto na stronę miski z olejem, a następnie odrywamy folię spożywczą, rozkładamy na powierzchni i spryskujemy olejem.
Przykrywamy folią miskę i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto powinno być wyrośnięte i mieć bąbelki.
Pięścią wbijamy środek ciasta i przechylamy miskę, aby ciasto samo "wyszło" na posypaną mąką powierzchnię.
Formujemy kształt, jaki chcemy, a następnie wykładamy papierem do pieczenia formę, w której będziemy piec chleb.
Wpuszczamy kilka kropel oleju sezamowego na dno lub spryskujemy olejem w sprayu (tylko raz lub troszeczkę) i przekładamy chleb do formy. Pozostawiamy do wyrośnięcia w tym czasie, kiedy będziemy przygotowywać pastę ryżową.
W misce mieszamy suche składniki pasty ryżowej: mąkę drożdże, cukier, sól, następnie olej i stopniowo dodajemy wodę o temperaturze 37-42 stopnie Celsjusza.
Mieszamy aż powstanie gładka masa rzadsza od humusu.
Do swojej mady ryżowej dodałam grubo zmielony czarny pieprz.
Wymieszałam dokładnie
Tak przygotowaną pastą smarujemy dookoła chleb i na wierzchu. Przechylamy chleb na boki poruszając papierem, aby sięgnąć do dna na bokach i przy końcach.
Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy pół godziny na opcji góra -dół w temperaturze 210 stopni Celsjusza, następnie wyjmujemy formę z piekarnika, wyjmujemy chleb chwytając za papier po bokach i wstawiamy do piekarnika na następne 10 minut.
Chlebek powinien mieć ładne łatki. Uważam, że byłoby wręcz przestępstwem kulinarnym zjeść ten chlebek od razu po upieczeniu z wędliną. Ten chlebek to szaleństwo w gębie.