Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek wełniany jest tak atrakcyjnie wyglądający i wyjątkowo ukształtowany, że przyciąga teraz wiele uwagi w mediach społecznościowych. Jeśli szukasz przepisu, który jest zarówno smaczny, jak i łatwy do zrobienia a jednocześnie przyciągnie uwagę na Instagramie, to ten bardzo polecam. Możecie przygotować go z rożnymi dodatkami: suszonymi owocami, budyniem czy orzechami. Tym razem zrobiłam go z dodatkiem czekolady.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 45
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 45
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 58
Składniki
Do miski miksera wrzucić wszystkie składniki na ciasto oprócz masła. Ciasto wyrobić 5 minut, do wyrabiania ciasta najlepiej użyć końcówki z hakiem. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Po 5 minutach didact roztopione masło i ciasto wyrabiać przez następne 5 minut. Wyrobione dobrze ciasto ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoja objętość.
Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie, przelozyc je na stolnice i kilkakrotnie zagnieść. Uformować okrągły placek, który następnie podzielić na 5 w miarę równych części. Z wydzielonych części ciasta uformować kule. Tak przygotowane ciasto ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie każda z bułeczek rozwałkować na owalny placek. 2/ 3 części placka podzielić nożem w cieniutkie paseczki, tworząc cos w rodzaju frędzli. Patrz film. Na nie pokrojonej 1/3 części ciasta ułożyć po 2 kostki czekolady, lub wybrane nadzienie i każdy kawałek ciasta zwinąć w rulon, zaczynając od części z nadzieniem. Tak zwinięte ruloniki ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej pergaminem. Moja tortownica o średnicy 22 cm, może być mniejsza. Tortownice nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do ponownego wyrośnięcia, na godzinę .
Wyrośnięte ciasto posmarować śmietaną lub żołtkiem rozmąconym z mlekiem i piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 st. C przez 20 – 25 minut. Smacznego!