Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo często piekę różne chleby ale z tego jestem bardzo zadowolona. Pięknie wyrośnięty ale inne też wyrastają, są smaczne ale nigdy nie udało mi się uzyskać tak pięknej i chrupiącej skórki. Ten ma taką jaką lubię. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że w ten sposób upiekę jeszcze nie raz.
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 588
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 3759
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 142
Przepis dnia
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 588
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 3759
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 142
Składniki
Do dużej miski wrzucić drożdże, dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż drożdże zrobią się płynne. Potem wlać letnie mleko i wodę, dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, pestki dyni oraz słonecznik, połączyć składniki, dodać olej i znowu lekko pomieszać. Wszystko wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto. Oprószyć je lekko mąką, umieścić z powrotem w misce i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ciasto przerobić ponownie, uformować kształt naczynia jakie posiadamy i położyć je na oprószonej mąką na przykład desce do krojenia. Naczynie żaroodporne razem z pokrywką posmarować olejem, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Gdy się nagrzeje szybko wyjąć pokrywę, wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, naciąć nożem wzorki, zakryć pokrywką i zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec chleb 20 minut w tej temperaturze a potem wyjąć pokrywkę z piekarnika i dalej piec chleb bez przykrycia kolejne 20 minut ze zmniejszoną temperaturą do 200 stopni. Kolejne 20 minut piec w 180 stopniach. Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z naczynia na drewnianą kratkę lub metalową uważając aby się nie poparzyć i zostawić go do wystygnięcia.